banditskatoplofikacia.dir.bg

  [BG]   EN   RU  

 
Рейтинг: 3.00
(6903)
Глог
Видео

БЛОГ АРХИВ
«« май 2023 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Лични файлове Фото Галерия

Глог 10:03
« Обратно
ДЕПУТАТЪТ ОТ ГЕРБ ДЕЯН ЧЕРВЕНКОНДЕВ ЛЪЖЕ КАТО ДЪРТ ЦИГАНИН, ЧЕ НЯМА ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПРОМЯНА НА АНТИКОНСТИТУЦИОННИЯ ЗАКОН ЗА ПАРНОТО
София. Към момента няма конкретни предложения за промяна в закона, касаещ потребителите на парно, обяви пред бТВ депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев. Той допълни, че няма нищо вярно в тезата, че хората няма да могат да се откажат от услугата, и уточни, че зам.-министърът на икономиката Валентин Николов не е споменавал подобно нещо.

"Водят се непрекъснати разговори с гражданските сдружения. Идеята 51% от живеещите в сградата да решат дали да има парно най-вероятно ще се наложи и така ще се промени настоящото статукво, което изисква 2/3 от гласовете за изключване на инсталацията. Това е един вид демокрация", добави депутатът.

Той увери, че стигне ли се до този момент, сметки от „Топлофикация” няма да има. Насила хубост не става, каза Червенкондев и допълни, че ако има недоволни от услугата, те ще могат да се откажат от нея, въпреки че ще им е нужна подкрепа от съседите.

Според него е добре да се инвестира в дистанционните уреди за отчитане на парно. Такова устройство ще струва около 120 лв. за едно семейство, уточни Червенкондев.


В. „Стандарт” от 12.04.2012 г.
ЕТО И ПИСМОТО, КОЕТО МУ ДАДОХ ОЩЕ НА 10 МАРТ В ЕФИРА НА ТВ 7

ОТВОРЕНО ПИСМО


КЪМ ПГ НА ГЕРБ

В ЗАЩИТА НА КОНСТИТУЦИОННИТЕ И ПОТРЕБИТЕЛСКИ ПРАВА ПРИ ДОСТАВКА НА ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ

ПО ПОВОД КНИГАТА МИ „БАНДИТСКАТА ТОПЛОФИКАЦИЯ”

УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ГЕРБ,

Вече повече от 12 години българските абонати на топлофикациите са подложени на пладнешки грабеж и заблуждение, както и на рекет, измама, заплахи и изнудване, при което системно са ограбвани от монополиста „Топлофикация”
През декември 1999 г. Върховният административен съд отмени като незаконосъобразна и технически необоснована въведената такса „мощност”, но правителството пренебрегна решението на съда и превърна незаконната такса „мощност” в законна такса „енергия отдадена от сградна инсталация” и я наложи със Закона за енергетиката, приет набързо през ноември 2001 г. от Народното събрание, с който се узакони:
• превръщане на вещно право в непрекъснат ангажимент да се плащат измислени суми за отказана услуга според предишен закон!
• В нарушение на чл. 19 от Конституцията на страната, закрепости потребителите доживотно, че и след смъртта си към монополиста „Топлофикация”;
• Принуди гражданите на страната безвъзмездно да предоставят на монополиста помещения за съоръжения и за инсталации, в нарушение на чл. 17 от Конституцията, която обявява частната собственост за неприкосновена!;
• Със заплахи и санкции се позволи през 2002 г. да се въведе система за дялово разпределение /топлинно счетоводство/, с което се осъществи незаконното облагодетелстване на посредници, които да обслужват разпределението, вместо топлофикационните дружества!
• Задължи гражданите да закупят несертифицирани, морално остарели и рециклирани топлоразпределители /наричани погрешно ”топломери”/, които са незаконни уреди за отчитане на консумирана енергия /ЗАКОННИ СА САМО ТОПЛОМЕРИТЕ, НО ТЕ ЛИПСВАТ!/. Така на практика бивши шефове на топлофикациите и техните протежета прибраха от абонатите над 100 млн. лв. грешни пари!
• Бяха сключени незаконни договори с фирмите за дялово разпределение, като потребителите бяха лишение от информация как се формират сметките им защото това било фирмена тайна!
• В нарушение на европейските норми бяха монтирани топлоразпределители, които са непригодни за нашите инсталации и не дават вярна представа за реално консумираната топлинна енергия /ЗАКОННИЯТ УРЕД Е ТОПЛОМЕР НА ВХОДА НА ЖИЛИЩАТА НА АБОНАТИТЕ!/
• Превърнаха системата за отчитане на топлинната енергия, уж използвана от абонатите, в пладнешки грабеж, която се узаконява от съда, защото издадените от топлофикациите фактури с невярно съдържание се приемат в съда като доказателство.
Нормално беше в тази ситуация шефовете на парното да облекат раираните костюми и да отидат в затвора за грандиозната измама на потребителите, защото действат според чл. 90 от Закона за МВР , в койтосе казва:
ал.1,(т.9) Престъпна организация или група е тази, която чрез използване на сила или внушаване на страх сключва сделки или извлича облаги.
Вместо това те получават баснословни заплати /шефа на столичната топлофикация си докарва над 20 000 лв. законно на месец/ при положение, че фирмата има задължения от 200 млн. лв., и 500 млн. лв. незаконно надписани и справедливо неплатени от „абонати” на парното сметки. Сами се досещате, че такава фирма (освен Топлофикация - София) в България няма и тя може да си позволи лукса да плаща такива големи заплати само, ако в дейността й има нещо престъпно!
И децата разбраха, че икономисаната от абонатите на парното енергия, се заплаща от съседите им, които не ползват услугите на бандитите от топлофикациите!
Според моето скромно мнение трябва да се промени на първо време следното:
1. Да се внесе предложение в НС за отмяна на противоконституционните текстове от Закона за енергетиката: чл. 144, ал. 2, чл. 147, ал.1 и 6, чл. 153, ал. 1, чл. 154, ал.1 и чл. 214, ал. 3 и 4.
2. Да се назначи анкетна комисия от НС за проверка на извършените нарушения от топлофикационните дружества и фирмите за дялово разпределение при въвеждане на системата за топлинно счетоводство.
3. Да се отмени чл. 35, ал.2 от Наредбата за цените на топлинна енергия, който задължава да се плаща незаконната, според европейските норма, такса „енергия отдадена от сградна инсталация” от потребителите, прекратили отношенията си с топлофикация!
4. Срокът за давност /тригодишен според Решение №168 на ВКС/ да се прилага служебно от съда, а да не е изискуем, защото тази правна норма заблуждава абонатите и се използва от топлофикациите.
5. При плащане на сметки за парно и за топла вода в бележката да се отрази срока за който иска абонатът да плати, а не първо да се прихващат стари задължения, които са в срока на погасителната давност!
6. Абонатът да има право САМ да се отказва от услугата, а не да иска съгласието на съседите си, което нарушава конституционното му право сам да избира. Нещо повче - реалните потребители на парното са заинтересовани НЕПОЛЗВАЩИТЕ парно техни съседи да плаща част от удоволствието да имат ТЕ парно и да стоят на студено!
7. ИМА И МНОГО ДРУГИ НЕДОМИСЛИЦИ В „УСЛУГАТА” ПАРНО, КОЯТО СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В ГЕНОЦИД ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!

УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ГЕРБ!

КАТО ЗАКОННО ИЗБРАНИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ВАШАТА МИСИЯ И СЛУЖЕБНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ Е ТОЗИ АБСУРД В УСЛУГИТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИИТЕ ДА БЪДЕ ПРЕКРЕТЕН, ЗАЩОТО КАСАЕ НЯКОЛКО СТОТИН ХИЛЯДИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ. НАСТОЯВАМ СЪЩО ПРЕСТЪПИЛИТЕ ЗАКОНА ДА ОТИДАТ ТАМ КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО – ЗАД РЕШЕТКИТЕ !


ЕМИЛ ИЗМИРЛИЕВ,
обикновен български писател
9 МАРТ 2012 Г.

МУТРАТА ТОПЛОФИКАЦИЯ С „НОРМАТИВЕН” МОНОПОЛ ЗА ГРАБЕЖ
МНЕНИЕ НА ЕДИН ОБИКНОВЕН БЪЛГАРСКИ АДВОКАТ

От практиката си като адвокат установих, че чрез чл. 153 от Закона за енергетиката /ЗЕ/ и издадените на негово основание подзаконови нормативни актове, както и порочна практика е създаден нов вид монопол - НОРМАТИВЕН. Тъй като се погазват основни права на гражданите; НЕ НАМЕСА в личния живот от СТРАНА на държавата, НЕПРИКСНОВЕНОСТТА на частната собственост, ПРАВО НА ИЗБОР на местоживеене, диктатура на мнозинство над малцинство и т.н., написах предложение на основание чл. 18 от Закона за нормативните актове /ЗНА/ до Народното Събрание /НС/, Министерския Съвет /МС/, Министър председателя, Главния прокурор, Президента и Омбудсмана, като искам промяна в ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА.
Истината е, че НС е стигнало в падението си до там, че е превърнало цената на енергията за сградната инсталация (която де факто е загуба на топлина в сградата) в данък, който живеещите и собствениците на жилища в сградата плащат на Топлофикация.
Има и един още по-голям въпрос относно прогнозните сметки. Пълен абсурд! Обикновено се начислява лихва ОТ кредитор НА длъжник, а в случая Топлофикация получава безлихвен кредит от всеки, който има суми за възстановяване.
Трябва да се има и предвид, че кредитирането е изключителна банкова сделка и Топлофикация НЯМА ЛИЦЕНЗ ЗА ТАКАВА ДЕЙНОСТ. Ето защо хората плащат на Топлофикация за нереално доставена енергия, т.е. монополна цена.
Не на нормативния монопол – Топлофикация!
По този случай във Фейсбук създадох и група "Не на нормативния монопол - Топлофикация".
НЯМА ПО-ГОЛЯМА СИЛА ОТ ОБЕДИНЕН НАРОД. Затова Ви приканвам да обединим сили и да отстояваме правата си.

Ето текста на предложението:
ДО
НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ
МИНИСТЪР - ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ
ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР
ПРЕЗИДЕНТА НА Р БЪЛГАРИЯ
ОМБУДСМАНА НА Р БЪЛГАРИЯ

П Р Е Д Л О Ж Е Н И Е
От Данчо Цветанов Стоянов, ЕГН 6306221886,
адрес. София, ж.к. „Гевгелийски” бл. 1, вх. Б, ет. 2, ап. 65 тел. 0888 979051

ОТНОСНО: Промени в Закона за енергетиката /ЗЕ/
Правно основание: чл. 18 от Закона за нормативните актове /ЗНА/

УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,
УВАЖАЕМИ МИНИСТЪР - ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ МИНИСТРИ,
УВАЖАЕМИ ГАЛАВЕН ПРОКУРОР,
УВАЖАЕМИ ПРЕЗИДЕНТ,
УВАЖАЕМИ ОМБУДСМАН
Обръщам се към Вас като представители на изброените държавни институции, и които имате правната възможност да промените Закона за енергетиката /ЗЕ/ в частта му, в която се създава „нормативен монопол” в полза на лицето търговско дружество – Топлофикация. Чрез състави в Закона за енергетиката /ЗЕ/, подзаконови нормативни документи въз основа на /ЗЕ/, както и с порочна практика се създава господстващо положение на търговско дружество – Топлофикация, като са нарушени основни права на гражданите, закрепени в Конституцията ни и в Регламенти на ЕС - приети и обнародвани, които съгласно чл. 5, ал. 4 от Конституцията са част от вътрешното ни законодателство и имат приоритет над нормите от вътрешното ни законодателство, които им противоречат.
Тези разпоредби са отразени в чл. 153 от /ЗЕ/ и правните норми, които се извличат от тях са в противоречие с тези от Конституцията ни, Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи /ЕКЗПЧОС/ и основни принципи на правото. А някои текстове са толкова нелогични, че не става въпрос за право, а за елементарни познания и логика. По същество:
Чл. 153, ал. 2
(2) (Изм. - ДВ, бр. 74 от 2006 г., в сила от 08.09.2006 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г., в сила от 16.07.2010 г.) Когато собствениците, притежаващи най-малко две трети от собствеността в сградата - етажна собственост, присъединени към абонатна станция или към нейно самостоятелно отклонение, не желаят да бъдат потребители на топлинна енергия за отопление и/или за горещо водоснабдяване, те са длъжни да декларират писмено това пред топлопреносното предприятие и да поискат прекратяване на топлоснабдяването за отопление и/или горещо водоснабдяване от тази абонатна станция или от нейното самостоятелно отклонение.
С въвеждането на критерия „най-малко две трети”, т.е. Квалифицирано мнозинство, имаме условие за диктат на малцинство над мнозинство при ясно подчертано за какво става на въпрос - в случая отказ. Нарушение на чл. 8 /ЕКЗПЧОС/ - където в ал. 2 е изрично посочено, в кои случай е допустима намесата на държавата в личния живот на гражданите. От друга страна явно е нелогично да се създава господстващо положение на малцинство над мнозинство след като се критикува, че предишната форма на държавно управление – Партокрация /1946 - 1989 г. /създава господстващо положение на мнозинството над малцинството/, т.е. когато това мнозинство е пролетариат се получава диктатура на пролетариата/.
Сега може ли да ми обясните какво създадохте?! Толкова ли е трудно да възприемете логиката на ЕС и практиката на Съда в Страсбург /теория и практика на съда в Страсбург /ЕКЗПЧОС/ от Ван Дайг има знакови дела/ и да поставите в основата правата на личността в контекста на общото благо. Именно това право на личността и чл. 1 от /ЗЕ/ напълно обезсмислят този състав. Правото на личността е дали да иска да сключва с Топлофикация договор за доставка на топлинна енергия или не. И ако иска коя от услугите да си избере.
Чл. 153 , ал. 3
(3) Лицата по ал. 2 се смятат за потребители на топлинна енергия до датата на прекратяване на топлоснабдяването.
Този състав е безсмислен сам по себе си, но кореспондира с ал. 2, като показва защо е написан.
Чл. 153, ал. 4
(4) Топлопреносното предприятие е длъжно да извърши исканото прекратяване по ал. 2 в срок до 15 дни след постъпване на заявлението.
Тук има 2 основни елемента. Първо действието зависи само и единствено от едната страна – Топлофикация. И второ, макар да е записано ”е длъжно” това си е едно пожелание, а не правна норма с отразена в нея санкция, какво ще стане ако в посочения срок Топлофикация не прекрати топлоподаването. Доставеното как ще е дължимо. Ето защо предлагам в този текст да бъде записано още ”..., в случай, че не го прекрати, доставената топлинна енергия си е за негова сметка.
Чл. 153, ал. 5
(5) При въведена система за дялово разпределение на топлинна енергия потребителите в сграда - етажна собственост, нямат право да прекратяват подаването на топлинна енергия към отоплителните тела в имотите си чрез физическото им отделяне от сградната инсталация.
Тази разпоредба направо погазва правото на частна собственост, която в Конституцията ни /чл. 17/ е определена като неприкосновена, т.е пълна. От друга страна ограничава правото на личността да определи дали въобще да ползва топлинна енергия и точно какъв вид ще е тя. Нарушава се Конкуренцията с другите видове топлинна енергия - доставена чрез газ; ел. ток /подово; климатик , фотоволтаична и т.н.
Чл. 153, ал. 6
(6) (Изм. - ДВ, бр. 74 от 2006 г., в сила от 08.09.2006 г.) Потребителите в сграда - етажна собственост, които прекратят топлоподаването към отоплителните тела в имотите си, остават потребители на топлинната енергия, отдадена от сградната инсталация и от отоплителните тела в общите части на сградата.
Тази разпоредба показва същността на Топлофикация като нормативен монопол. С тази разпоредба не само са погазени основни права на гражданите, но тя е логически неиздържана и показва както липса на каквито и да е елементарни познания по въпроса, така и липса на елементарни логически и правни съждения.
Технически имаме две независими системи от една страна, а от друга съгласно чл. 142, ал. 1 енергията за горещо топлоподаване и тази за отопление на имот са два различни компонента. Което значи, че лицата са 4 групи по отношение на Топлофикация:
-Не ползващи услугите на топлофикация
-Ползващи само за битова гореща вода
-Ползващи само за отопление
-Ползващи и двете услуги
Какво всъщност е “топлината енергия отдадена на сградната инсталация” и какво е предназначението й? Основно предназначение на сградната инсталация е да пренася флуида до отоплителните тела. Особен белег на топлопреносната система е, че тя може:
-да не се ползва,
-да се ползва от едно лице,
-да се ползва от няколко лица
-или да се ползва от всички
БЕЗ ДА БЪДЕ НАРУШЕНО ПРАВОТО НА ПОЛЗВАНЕ ОТ ДРУГИТЕ СЪСОБСТВЕНИЦИ. Ето защо тук трябва да е залегнал принципа на ползване, а не принципа на собственост. При ползването важи известния от римското право принцип ”Комуто ползата, нему и вредите” /qui habet commoda, ferre debet onera/. В случай, че се приеме обратното и чрез Закон се задължава едно лице да плаща на търговско дружество налог, затова че е съсобственик на част от имот, т.е. налице е данъчно отношение в полза на търговско дружество.
Ето определението и за данък
“Данъкът е невъзвръщаемо и безвъзмездно (без пряка насрещна облага) плащане, наложено едностранно и по общ ред от държавата, елемент на бюджетния приход, който в едно с другите приходи се разпределя за посрещане на обществените потребности. Налага се на определени групи обекти или лица (недвижими имоти, моторни превозни средства, доход и др.) и при липса на доброволно плащане се събира принудително от имуществото на данъчно задължените лица.”
Разликата е, само че не е елемент на бюджетния приход, а е елемент на сметка на търговското дружество Топлофикация, и оттам не се посрещат обществени потребности, а тези на търговското дружество, в случай че не е “черна каса” и не обслужва лични интереси на властимащи лица над дружеството или стават престъпления по смисъла на Наказателния Кодекс /НК/: присвояване, изнудване и т.н.
Както се вижда деградацията на съставите в чл. 153 от /ЗЕ/ е пълна, като кулминацията е в ал. 6, чрез която гражданите се задължават да плащат „данък” на търговско дружество, но с това нещата не приключват. Народните представители чрез чл. 143, ал. 1, във връзка с чл. 125, ал. 3 делегират правото на търговското дружество да определи размера на „данъка”, като в различните Наредби е имало препоръчителна горна граница. За 2004 г. е 15%, след това е 30%, а сега действащата е 50%. Търговското дружество Топлофикация много добре се възползва от нормативния си монопол и вместо да продава топлинна енергия на клиентите си по договор, събира „данък” от собственици и тези с вещо право на ползване. Така например по дела, по които съм процесуален представител, топлината енергия за сградна инсталация е над 39%, като по гр. д. № 21650/2011 г. 27-ми състав на СРС за 2008 г. е 53,7%, за 2009 г. е 48%, видно от техническата експертиза.
Дами и Господа Народни представители,
Дотам ли я докарахте, че това, което на практика е загуба на топлинна енергия в сграда, да го докарате до „данък” в полза на търговско дружество, като предоставихте правото на търговското дружество само да определя размера му. Как не Ви е срам?!
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
Надявам се сериозно да погледнете на предложението ми и да извършите необходимите законодателни промени.
Към настоящия момент делата на „Топлофикация София” АД в по-голямата си част са на ниво СРС и СГС, но всяко едно от тези дела е потенциална жалба до /ЕСПЧОС/. Самият факт, че само за този отоплителен сезон към 12 000 /дванадесет хиляди/ абонати са се отказали от услугите на търговското дружество и към тях като прибавим и тези от предишни години, сами си направете извода за мащаба на проблема и евентуалните му последствия. Разберете, че тук не става на въпрос за политически възгледи, а аз права на граждани /за някои е въпрос на оцеляване/ преди два дена дори научих, че самотна майка с две деца е изведена от апартамента й и е на улицата от такъв казус.
За мен ДАМИ И ГОСПОДА, създаването на нормативен монопол в лицето на търговско дружество е престъпление, което Вие с вашето деяние /действие на НС и бездействие на останалите/ извършихте и продължава да вършите спрямо гражданите на Република България. Това е типичен пример как държавата, чрез своите институции генерира ”черна икономика” и какви са последиците от нея за гражданите.
Бог да пази народа ни от собствените му управници. Амин!
София, 10.03.2012 г.
21 Април 12, 10:03    Коментари (4)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1062